היסטוריה של הפילוסופיה לצעירים מכל הגילים/ ביקורת מאת חגי הופר
"היסטוריה של הפילוסופיה לצעירים מכל הגילים" מאת נייג'ל וורברטון (ידיעות, 2015) הוא ספר מבואי לפילוסופיה, המיועד בעיקר – אך לא רק – לבני הנוער.
לספר 40 פרקים כשבכל פרק מוסברים עיקרי הגותו של הוגה אחד, והם מסודרים על פי סדר כרונולוגי, מהמוקדם למאוחר. בכמה פרקים משולבים שניים או שלושה הוגים בפרק אחד, תחת נושא אחד. למשל, תחת הנושא אקזיסטנציאליזם מאוחדים סארטר וקאמי, באופן מובן לגמרי, ואליהם מצורפת גם ההוגה הפמיניסטית הגדולה סימון דה בובואר, שהייתה זוגתו של סארטר. היחיד לו מוקדשים שני פרקים הוא, לא במקרה, קאנט.
יצאו כבר בעברית כמה ספרים דומים המסכמים את ההיסטוריה של הפילוסופיה. הידוע שבהם הוא "הפילוסופים הגדולים" המצוין של בריאן מגי, ועוד לפניו זכור לי רב המכר הפופולארי בזמנו "עולמה של סופי", שלא זכור לי טיבו. אז למה צריך עוד אחד? אלא שכמו שיש סוגים רבים של קורנפלקס, כך גם טוב שיהיו סוגים שונים של ספרים מבואיים כאלו. מה גם שלכל אחד מהם ייחוד: "הפילוסופים הגדולים" הוא ספר עב כרס ורציני יותר, "עולמה של סופי" מובא כסיפור והוא עממי מאוד, ואילו הייחוד בספרנו הוא שהוא מיועד בעיקר לנוער.
ועוד שאלה מתבקשת: אני, שמכיר לא רע את תולדות הפילוסופיה, מה ראיתי לקרוא ספר זה? האמת היא שאין לי תשובה טובה, אולי אפשר לראות בזה מעין חזרה על החומר. ואכן, את רוב החומר לא רק שהכרתי, אלא שאף קראתי במקור. ובכל זאת הספר הכיר לי ארבעה פילוסופים שלא הכרתי: מהתתקופה העתיקה – פירון ובואתיוס, ומהתקופה החדשה – אלפרד ג'ולס אייר וג'ון רולס, שלבושתי לא קראתי עדיין את ספרו. אם כך, יצאתי נשכר.
ועתה, לשאלה העיקרית – מה טיב הספר? אומר מיד, כי לדעתי הוא מצוין! כל פרק הוא בן כ-4 דפים בלבד בדרך כלל, ובכל אופן המחבר משכיל לתמצת את עיקרי שיטתו של כל הוגה, בנוסף לאי-אלו פרטים ביוגרפיים מעניינים. זה הישג מרשים! כמובן, שיש גבול לכמה אפשר להכניס לפרקים כל-כך קצרים, וכמובן שגם חסרים כמה פילוסופים ידועים, כגון הפרה-סוקרטים או היידגר, אבל עדיין העיקר נמצא, והוא נידון ומוגש בצורה אינטליגנטית ורהוטה מאוד. אפילו מצליח המחבר בכמה פרקים להכניס את השגותיו על הנאמר, או ביקורות שנאמרו על-ידי הוגים אחרים, וזה דבר חשוב מאוד.
זה חשוב בעיקר, כי החיסרון העיקרי שבספרים מסוג זה הוא שהם מגישים לנו תוצאות מחשבה על מגש של כסף, בעוד חלק מהותי מהפילוסופיה הוא עצם ההתמודדות עם הבעיה. במילים אחרות, הספרים משתדלים להיות קלים להבנה, בעוד מחשבה חוקרת מצריכה מאמץ. על משוכה זו קשה לדלג, אולם בספר זה עצם הצגת ההשגות מעוררת במשהו למחשבה עצמאית ומקורית.
לסיכום, בסופו של דבר אני נהניתי מאוד מהקריאה בספר ואני ממליץ עליו לכל, בראש ובראשונה לבני נוער, אך גם למבוגרים, ובמיוחד לאלה שאינם מכירים טוב את תולדות הפילוסופיה ורוצים להכירה בדרך קלה ונגישה.
שורה תחתונה: מומלץ מאוד!