סיפורה של האנושות/ ביקורת מאת חגי הופר
לפני כחודש כתבתי על ספרו של יובל נח הררי "קיצור תולדות האנושות" לאחר שקראתי אותו בשנית, ולכן החלטתי לקרוא בשנית גם את הספר "סיפורה של האנושות – ההיסטוריה שלנו – מתקופת האבן ועד ימינו" מאת ג'יימס ס'. דיוויס (מטר, 2009), המנסה אף הוא לסכם את ההיסטוריה של העולם.
שני הספרים שונים זה מזה, על אף נקודות החפיפה הרבות. ספרו של הררי, למשל, מקדיש חלק נכבד לראשית האנושות, לפרה-היסטוריה, או למה שהוא קורא המהפכה הלשונית והמהפכה החקלאית, בעוד ספרו של דיוויס מקדיש לכך שני פרקים קצרים בלבד. ובאופן מתבקש – להררי נשאר הרבה פחות מקום לתיאור שאר ההיסטוריה והוא מתמקד במהפכה השלישית, המדעית, בעוד לדיוויס נשאר הרבה יותר מקום והוא מפרט את רוב אם לא כל המקרים ההיסטוריים החשובים.
כך, ציינתי בזמנו שהררי מתעלם לחלוטין מהמהפכה הצרפתית וזו הקומוניסטית, למשל. אך בספרו של דיוויס יש פירוט די רחב של שתיהן. באופן כללי, ספרו של הררי יותר אידיאולוגי – והוא חטף חיצי ביקורת רבים בשל כך – בעוד ספרו של דייויס יותר סולידי, והוא הולך בדרך הסלולה והמוכרת.
והבדל אחרון שאציין – הררי כמעט שלא מתייחס בספרו לתנ"ך וליהדות, ואף כתב מאמר ב"הארץ" המסביר למה הוא עשה זאת, בעוד דיוויס מקדיש פרק שלם לתנ"ך וליהדות בראשיתה. אני זוכר שבקריאה הראשונה התפעלתי מהפרק הזה ומהאופן בו הוא מצליח לדחוס את כל הסיפור התנ"כי ל-12 עמודים בלבד.
איזה מבין השניים עדיף? אולי אין עדיפות, אלא יש מקום לשניהם. כתבתי כבר שנהניתי מאוד והשכלתי מספרו של הררי. אך גם מספרו של דיוויס נהניתי מאוד והשכלתי לעיתים בדברים שלא ידעתי, אף שהוא מתייחס לחלקי ההיסטוריה הידועים ביותר.
אם לסכם את חוויית הקריאה האישית, הרי שמצאתי את עצמי שני לילות רצופים ממשיך לקרוא עד השעות הקטנות של הלילה, דבר שלא קורה לי כל-כך הרבה לאחרונה. במילים אחרות, הספר ריתק אותי! איזה סיפור נפלא יש לאנושות שלנו, סיפור שמילת המפתח בו היא התפתחות. אך גם איזה סיפור נורא זה, כל-כך הרבה מתים מרעב, מחלות ומלחמות, כשהנורא ביותר הן המלחמות, כי זה דבר שאנו עושים לעצמנו, לא חבל?
אוסיף, כי ככל שאנו מתקרבים בספר יותר לזמננו כך היריעה מתרחבת יותר. זה טבעי, גם כי יש יותר נתונים, וגם כי הם יותר מעניינים אותנו. ופרק האחרון דייוויס מתייחס להתפתחויות המדעיות האחרונות – המחשב, טיסות החלל ומיפוי הגנום.
לסיכום, אני ממליץ על קריאה בספר זה, או בדומה לו. זהו ידע שכל אדם צריך שידע בימינו. כאן הוא מוגש בצורה מספקת ומעניינת. אני נהניתי מאוד.