נדיבות טובה, מאת רחל מראני.
כז"ב דביר, 2019.
רחל מראני כותבת על תכונת הנדיבות, שהיא כה מרכזית בעולמנו. היא אף הרימה מפעל התנדבותי בעצמה לתמיכה באמנים, מפעל שנסגר בינתיים. ועל סגירת מפעלים ופרקי חיים כתבה בספרה הקודם – 'לשמוט, סיפור אהבה'.
בספרה זה היא אוספת חכמות בסיפורים, משלים ופתגמים מהעולם כולו – הרבה ממורשתנו היהודית, אך גם מדתות אחרות – הנצרות, האסלאם, וגם הבודהיזם, מפילוסופים ואנשי רוח שונים, וגם סיפורים של אנשים רגילים שנפגשה עימם במהלך הדרך. כולם מדברים בשבחה של הנדיבות, ורחל אף דנה בצדדים היותר פרובלמטיים שלה ובמקרי הגבול.
מטבעי אני נמשך יותר לצד הפילוסופי של הדברים, לכן אציין שתי תפיסות פילוסופיות, אחת שמופיעה בספר ואחת שלא.
זו שמופיעה היא גישתו של אריסטו, עם דרך האמצע המפורסמת שלו, שנקט בה אף הרמב"ם אחריו. לפי שיטה זו, הנדיבות ניצבת באמצע הדרך בין שתי קיצוניות – הקמצנות מחד, והפזרנות מאידך. ולכן, ולו רק מבחינה זו, היא נחשבת תכונה טובה שכדאי להחזיק בה.
אבל אולי עדיין נותרת השאלה. כי למה באמת לתת צדקה, למשל? הרי כך כספי נגרע ואיני מקבל דבר קונקרטי בתמורה. זה נראה מעשה לא רציונלי.
כאן אולי אוכל להציע גישה פילוסופית שנייה שלא מופיעה בספר – גישתו של ג'ון רולס, שדיבר על 'המצב הראשוני'. לפי גישה זו עלינו לדמיין עצמנו במצב ראשוני בו לא ברור מיקומנו החברתי ואז לבחור בדרך ההתנהגות הרצויה. ובכן, נראה לי שרוב האנשים יתמכו בנדיבות, כי הם לא יכולים לדעת אם יהיו בצד הנצרך (אף שיש הוגים שסבורים שיהיו אנשים שיעדיפו להמר). וצריך לציין גם זאת – נדיבות אינה רק בכסף, אלא באופני התנהגות שונים. ואלה אופני התנהגות שבדרך כלל חביבים עלינו.
רולס עצמו מרחיב את הצו הקטגורי של קאנט, לפיו עלינו לעשות מעשים שנרצה שיהפכו לחוק כללי. אך העיקרון הזה עתיק ומופיע את במקורותנו – 'ואהבת לרעך כמוך' ו'מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך'. זהו 'כלל הזהב', וכפי שמראה רחל יפה, הוא משותף לתרבויות רבות.
ואוסיף – אפילו ניטשה, המורד הגדול במוסר היהודי-נוצרי, אם אני זוכר נכון תמך בנדיבות.
אז נחמד שיש ספר שמדבר על המעלה הזו, והמחברת עושה זאת בחן ובעניין.
לבסוף אעיר כי סוגיית האלטרואיזם ומשמעותו מבחינה אבולוציונית עדיין מטרידה אותי. בספר המחברת מפנה לשני ספרים בנושא – 'מחיר האלטרואיזם' – שקראתי חלק ממנו אך לא אהבתי וזנחתי באמצע, ו'מוצא המידות הטובות' – שהמליצו לי עליו גם כאן ושהזמנתי השבוע. במידת הצורך אעדכן.

מחשבה אחת על “נדיבות טובה, מאת רחל מראני”