אנקדוטות על ציירים
יש כמה סרטי תעודה על ציירים מפורסמים בסלקום טיוי. בינתיים ראיתי חמישה מהם, את הבולטים ביותר, והנה אנקדוטות קצרות עליהם –
כשלאונרדו דה-וינצ'י הציג עצמו בפני הפטרון שלו, הוא כתב שהוא יודע לבנות גשרים, מכונות מלחמה ועוד, ורק בסוף כתב – כן, ואני יודע גם לצייר.
ללמדך… מה? אולי שכדאי תמיד שיהיה לך מקצוע פרקטי.
יצירות בולטות – מונה-ליזה, הסעודה האחרונה.
מיכאלאנג'לו אמר דבר מפורסם – שהדמות המפוסלת נמצאת כבר בתוך האבן, והוא רק מסיר את האבן המכסה אותה. בזה הוא מאוד אידיאליסטי ואפלטוני. אבל לשם דיוק ביצירת פסליו הוא גם ניתח גופות, והגיע לידע אנטומי שהתפרסם מדעית רק חמישים שנה מאוחר יותר, ובזה הוא מאוד מדעי ו'אריסטוטלי', אפשר לומר.
יצירות בולטות – פסל דוד, תקרת הקפלה הסיסטינית.
רמברנדט, בן זמנו של דקרט, שאולי גם נפגש איתו, צייר כ-80 פורטרטים עצמיים. הגרסה שלו ל'אני קיים'.
יצירות בולטות – משמר הלילה.
ואן גוך היה צייר גאון ופורץ-דרך, אך עני. הוא התקיים מקצבה מאחיו, בעוד אחיו עבד בבית ממכר לאמנות ולא יצר כלום, אך התקיים בכבוד. זה מאוד לא צודק, אבל למעשה גם היום המציאות לא שונה בהרבה – כי משוררים מפרסמים את שיריהם או בחינם, או בהפסד – אלו שתי האפשרויות היחידות – בעוד הפרופסורים לספרות, שלא יוצרים דבר משל עצמם, מתשכרים היטב. היצירתיות לא משתלמת, כנראה.
יצירות בולטות – חמניות (ועוד הרבה).
פיקאסו – ידוע בתקופות הרבות שלו. בסרט שראיתי סקרו רק את תחילת דרכו, והתקופה הכחולה והוורודה. הדבר הבולט ביותר הוא שבצעירותו בספרד פיקאסו צייר ציורים ריאליסטיים, מרשימים מאוד מבחינה טכנית. אך אז עבר לפאריז התוססת והתחיל לצייר בצורה שונה, קרוב יותר לפיקאסו המוכר כיום. אפשר לראות בזה ממש סימן לתחילת המודרניזם בעולם. והנה, שנת מעברו לפריז היא 1900, השנה בה פרויד מפרסם את ספרו 'פשר החלומות', וניטשה הולך לעולמו. וגם האופי של פיקאסו אופייני – חיפוש מתמיד, ושינוי.
יצירות בולטות – העלמות מאבניון, גרניקה.
אז מה היה לנו?
ציירים מהמאה ה-16, ה-17, ה-19, וה-20. אבל בלי המאה ה-18.
וכן – שני איטלקים, שני הולנדים, וספרדי שחי בצרפת.